wtorek, 15 grudnia 2009

Ciastka tureckie

ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
15 dkg. mąki
15 dkg. masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

lukier:
30 dkg. cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
kilka kropel soku z cytryny


Żółtka, cukier i masło utrzeć nas puszysta masę .
Dodać kakao i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubić piane i delikatnie wymieszać z ciastem
Wylewamy na wysmarowana blaszkę i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 C.
na około 15 -20min.
Z przygotowanych składników ucieramy lukier na szklista masę
i polewamy nim ciepły placek .
Z placka wycinamy szklanka półksiężyce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz