niedziela, 6 grudnia 2009

sernik z brzoskwiniami

ciasto
3 szkl. maki
1 margaryna
1/2 szk. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto.
Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki.

Masa
1 kg. białego sera(zmielonego)
2 szkl. cukru
3/4 kostki masła
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
1 żółtko
olejek pomarańczowy
puszka brzoskwiń

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami , dodać ser , budyń i olejek pomarańczowy.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową
(dla leniwych:)-białka dodać bez ubijania)

Wyjąć kruche ciasto z lodówki.
Jedna cześć rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, posypać kakao
Na to wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i wylać masę serową .
Drugi kawałek kruchego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać masę serową.
Piec około 1 godziny.

1 komentarz:

  1. Przepis "brzmi" baaardzo ciekawie :)
    Na razie nie szykuje mi się żadna imprezka (mam to już za sobą, ale jeśli mogę to skorzystałabym z Twoich przepisów w terminie późniejszym :)

    OdpowiedzUsuń