niedziela, 6 grudnia 2009

sero-mak gotowany

Ciasto:
3 szkl. mąki
kostka margaryny
½ szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec dwa placki.

Masa makowa:
1 puszka zmielonego maku
1 słoik powideł np. sliwkowych
galaretka cytrynowa

Zagotować mak z powidełkami, zdjąć z ognia i wymieszać z galaretką. Można dodać też 1-2 łyżek kakao. Gorące wylać na jeden placek i przykryć drugim.

Masa serowa:
1 kg sera (ja kupuję zmielony)
3 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1/3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy i olejek zapachowy, oraz jak kto lubi bakalie

Rozpuścić masło z cukrem. Osobno utrzeć ser z jajkami, dodać olejek zapachowy oraz wymieszaną z mlekiem mąkę ziemniaczaną. Całość wlać do roztopionego masła z cukrem. Gotować chwilę aż zgęstnieje.
Gorące wylać na drugi placek. Po ostygnięciu polać czekoladą.
Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz