niedziela, 6 grudnia 2009

makowiec z jabłkami

kruche ciasto:
3 szkl. maki
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

z przygotowanych produktów zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę
masa;
1 puszka maku
15 dkg, masła
30 cukru zwykłego
1/2 kg startych na grubej tarce jabłek
5 łyżek grysiku
1/2 proszku do pieczenia
5 jajek
Utrzeć żółtka z cukrem i masłem.
Dołożyć mak i starte jabłka .
Białka ubić na sztywna piane i delikatnie wymieszać z przygotowanym makiem.
Masę wyłożyć na kruche ciasto i piec około 40 minut.
Przestudzone ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz